Regisztráljon az INGYENES Keresőoptimalizálási Tanácsok Hírlevélre!
9 HETES INGYENES
Keresőoptimalizálás
Tanácsok Hírlevél
A Keresőoptimalizálás Tanácsok Hírlevél témái:
 • Hogyan válasszunk keresőszót, domain nevet?
 • Hogyan alakítsuk ki a tartalmat?
 • Milyen elveket követ a Google a találati lista kialakításánál?
 • Segédeszközök, programok. Beállítások a keresőoptimalizáláshoz.
 • A PageRank (fontossági mérce) és az oldalunkra mutató linkek vizsgálata, viszontlinkek felkutatása, állapotellenőrzés.
 • Beállítások a weblapon: A legfontosabb „meta” bejegyzések megadása.
 • Vizsgáljuk meg "Google szemmel" a weblapunkat.
  • Statisztika készítése
  • Mi az, amit el tud olvasni (vagyis egyáltalán lát a kereső) és mi az amit nem?
 • Konkurenciaelemzés, avagy hogyan csinálják a versenytársak...
 • Nem vagyunk a találati listában, bár mindent megtettünk? Ott vagyunk, de azt az oldalt nem szeretnénk megmutatni?
  • Ne akarjuk manipulálni a Google-t!! Sokat veszíthetünk rajta!
  • A nem kívánt oldalak eltávolítása a Google-ból (büntetett, elavult vagy korlátozott hozzáférésű oldalak)3. hét (2. rész): Milyen elveket követ a Google a találati lista kialakításánál?Az élet a Google Keresővel


A keresések normál gyorsasága fél másodperc. A keresések relevanciája ellenőrzések által biztosított. A Google termékeinek, szoftverének, szolgáltatásainak és weboldalainak Ön általi használatára az Ön és a Google között létrejött szerződés feltételei vonatkoznak. A Google Szolgáltatások Feltételei az alábbi linken letölthető állományként elérhető:


LETÖLTHETŐ ITT:
>>> Google Szolgáltatások Feltételei (PDF állomány, 113 kB) <<<
Hogyan jut el a keresett információ a kereső személyhez?Google_Beállítások_11.jpg

1 )
A Felhasználó által kért információ először a Google Webszerveréhez fut be.


2 )
A Webszerver megkérdezi az Index Szervertől (gyakorlatilag egy tartalomjegyzék, ami segít a Dokumentum Szerveren való gyors eligazodásban), hogy hol talál a kért kifejezésre adható releváns találatokat.


3 )
Majd az Index Szervertől a jónak ítélt találatok helye a Webszerverhez jut vissza.


4 )
Ezután a Webszerver a Dokumentum Szerveren (itt tárolódnak a keresőrobotok által indexelt oldalak, mert a Google a gyorsaság és pontosság érdekében nem az Interneten keresgél egy adott felhasználói kérésnél (keresésnél), hanem az általa letárolt és megvizsgált oldalakból építi fel a találati listát) könnyedén és gyorsan összegyűjti a megfelelőnek ítélt találatokat.


5 )
Végül pedig megjeleníti a Felhasználó számítógépén a találatokat úgy, hogy a legjobbnak ítélt találatot helyezi a lista élére. Ráadásul ezt az 5 lépéses folyamatot a másodperc töredéke alatt viszi véghez.
Hogyan számítja ki a Google a megjelenített eredmények számát?Kereséskor a találatok alapbeállításként a következő módon jelennek meg:

A(z) "képkeretezés" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 481.000 találatból. (0,72 másodperc)


(Bár lehetőségünk van egyszerre 20, 30, 50 vagy 100 találat megjelenítésére is a Beállítások menüpontban.)
Google_Beállítások_01.jpg
Google_Beállítások_02.jpg

A Google a keresési eredmények teljes számát becsléssel számítja ki. Ezt az elvet azért alkalmazza, mert ha a pontos szám helyett becslést ad meg, gyorsabban megjelenítheti a keresési eredményeket.

A következő találati oldalra lapozva az eredmények száma változhat. Ennek oka, hogy időközben bizonyos találatokat ismétlődésnek ítél meg a kereső, és ezeket összevonja annak érdekében, hogy a megfelelő találat megkeresése könnyebb legyen. Az ismétlődések összevonásakor az eredmények becsült száma csökken, csakúgy, mint az eredményoldalak száma.

Ha a tényleges „összes eredményre” kíváncsiak vagyunk, akkor ennek megjelenítéséhez kattintsunk az utolsó eredményoldalra mutató linkre a lista alján. Az oldal alján kattintsünk a következő szöveghez tartozó linkre: „A leghatékonyabb keresés érdekében rendszerünk kihagyott néhány, a megjelenített x találathoz nagyban hasonlító találatot...
Google_Beállítások_03.jpg

Így már jól látszik, hogy az eredeti 481.000 találatból valójában 531 olyan oldal létezik, amely önálló, egyéni találat, nem pedig klón.
TANULSÁG:

Ha több domain nevünk van, akkor ne kövessük el azt a hibát, hogy különböző tárhelyeken ugyanazt a tartalmat tároljuk annak érdekében, hogy a kereső többször jelenítsen meg minket az adott kulcsszóra!

(pl.: két cég által üzemeltetett, más-más domain névvel rendelkező weblapon - vagy akár csak egy oldalon – ugyanaz a tartalom szerepel, mert elvileg így (mivel keresőoptimalizáltak az oldalak) könnyen előre kerülhet mindkét weblap…)

Ezeket a Google szűri és együttes találatként jeleníti meg összevont formában, vagy rosszabb esetben mindkét weblapot (domaint) önhatalmúlag ki is zárhatja a találatok közül.A Google szándéka az, hogy az internet tartalmát igazságosan és pontosan jelenítse meg. Annak érdekében, hogy ezt a célkitűzését segíteni tudjuk valóra váltani, miközben a weblapunk a lsitája elejére kerül, tisztában kell lennünk azokkal az irányelvekkel, amelyeket Ő maga is követ.

HA BETARTJUK az alábbi letölthető állományban megfogalmazott
SZABÁLYOKAT, a Google könnyebben megtalálja, indexeli és jó helyen rangsorolja weblapunkat.LETÖLTHETŐ ITT:
>>> Tervezési és Tartalmi irányelvek, Technikai irányelvek, Minőségi irányelvek
(PDF állomány, 64 kB) <<<

Következő témánk (4. hét):
Segédeszközök, programok. Beállítások a keresőoptimalizáláshoz.

Jó munkát kívánok!


Üdvözlettel:

Reményi László
www.keresooptimalizalas-szakerto.hu
A
KERESŐOPTIMALIZÁLÁS
SZAKÉRTŐJE
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.